Thursday, February 8, 2007

ΠΙΠΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ


Πίπα: οδηγίες χρήσεως
Η καινούργια πίπα


Στρώσιμο.

Μη βάζεις στην καινούργια πίπα αλκοολούχα ποτά. Η καλή γεύση της ίδιας είναι σίγουρη από μόνη της. Μόνο ένα ελαφρύ στρώμα μελιού περασμένο στα εσωτερικά τοιχώματα του μπολ, την κάνει να πιάσει πιο γρήγορα κάρβουνο.

Το πρώτο κάρβουνο.

Γέμισε την πίπα μόνο στο 1/3 για τις πρώτες 5 φορές. Μετά αύξησε την ποσότητα του καπνού σταδιακά και προς το 12ο κάπνισμα, η πίπα θα είναι έτοιμη. Τις πρώτες μέρες, μην την καπνίζεις περισσότερο από 2 με 3 φορές την ημέρα.

Kαπνός

Ο καπνός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρός ούτε πολύ ξηρός. Η πείρα θα σε βοηθήσει στην εκτίμηση της σωστής υγρασίας. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχα ποτά για να υγράνεις τον ξηρό καπνό - χαλούν τη γεύση του. Σε περίπτωση έλλειψης υγραντήρα, μπορείς να βάλεις μέσα στο φάκελο του ξηρού καπνού μια φέτα μήλου ή πατάτας.

Πως γεμίζουμε

Βάζε καπνό στο μπολ σε μικρές δόσεις. Η πρώτη δόση μπαίνει ελαφρά πατημένη, ενώ οι επόμενες λίγο πιο σκληρά, με τρόπο ώστε ο καπνός να μπει σε σωστά στρώματα. Εάν ο καπνός είναι πολύ πιεσμένος, κάνει το κάπνισμα δύσκολο και έρχεται πολύ ζεστός στο στόμα. Άναμμα. Ανάψτε στο κέντρο και τραβήξτε σιγά, μέχρι να ανάψει όλη η επιφάνεια του καπνού. Με το πατητήρι πατήστε τον καπνό λίγο και ξανανάψτε, ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη καύτρα. Εάν ο καπνός είναι σωστά τοποθετημένος, θα καεί μέχρι τέλους. Για να ανάψεις χρησιμοποίησε σπίρτα ή αναπτήρα αερίου. Απέφυγε να χρησιμοποιείς αναπτήρες βενζίνης, διότι δίνουν κακή γεύση στον καπνό.

Πως καπνίζουμε

Κάπνιζε αργά. Το να καπνίζεις πίπα είναι πολύ διαφορετικό από το κάπνισμα του τσιγάρου. Τα τσιγάρα καπνίζονται δυνατά και νευρικά, αντιθέτως η πίπα καπνίζεται με τραβήγματα αργά, κοντά και ρυθμικά. Τα γρήγορα και έντονα τραβήγματα, εκτός του ότι ζεσταίνουν το μπολ, καίνε και τη γλώσσα. Ο καμένος καπνός σιγά-σιγά πιέζεται με το πατητήρι μέχρι τέλους.

Ψύξη.

Την πίπα την αφήνεις να κρυώσει πριν την ανάψεις ξανά. Μην καπνίζεις συνεχώς την ίδια πίπα αλλά άλλαζέ την με άλλες. Το ιδανικό θα ήταν να είχες 7, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, έτσι ώστε να προλαβαίνουν να κρυώνουν και να στεγνώνουν από όλα τα υγρά. Με το πατητήρι άδειαζε καλά κάθε φορά τις στάχτες και τους καπνούς που δεν κάηκαν. Πέρασε με τους γνωστούς καθαριστήρες το επιστόμιο, για να φύγουν τα υπολείμματα σάλιου και νικοτίνης, που κάνουν την πίπα πικρή. Θυμήσου, ότι όσο πιο καθαρή είναι η πίπα, τόσο πιο απολαυστικό είναι το κάπνισμα. Για να στεγνώσει μια πίπα σωστά, άφησέ τη στον αέρα και όχι σε κλειστό κουτί που δεν αερίζεται. Καλό είναι να μένει με το επιστόμιο προς τα πάνω, ακουμπισμένη σε stand.

Το κάρβουνο.

Το στρώμα κάρβουνου που δημιουργείται μετά από αρκετή χρήση, είναι πολύ σπουδαίο για την πίπα. Ένα πάχος 1 έως 1,5 mm είναι το πιο σωστό, για να καπνίζεις ιδανικά. Όταν το κάρβουνο γίνεται περισσότερο, πρέπει να το αφαιρέσουμε με τη σχετική ξύστρα, γιατί το μπολ γίνεται πολύ μικρό σε χωρητικότητα.

Ευχαριστούμε τον κ.Χ.Α. για τις πολύτιμες συμβουλές

13 comments:

Stasym said...

Σκουμπρί, μου άνοιξες την όρεξη για να αρχίσω κι εγώ να ασχολούμαι με το άθλημα. Οδηγίες χρήσεως; Kάτι μου θυμίζει αυτός ο τίτλος..χεχε.

Σκουμπρί said...

ποιό άθλημα αγαπητέ μου στάσυμ; το κάπνισμα πίπας ή τη συγγραφή οδηγιων χρήσεως; χε

Anonymous said...

Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες.
Οταν καπνίζω τηρώ αυτά που ανέφερες.Ωστόσο, στη μέση του καπνού ανοίγω μια μικρή τρύπα με το εργαλείο.Έτσι μου έχουν πει.
καλά κάνω ή όχι? Ευχαριστώ!!

Σκουμπρί said...

Καλά κάνεις αγαπητέ ανώνυμε. Έτσι η πίπα παίρνει γρηγορότερα φωτιά και ρουφάς ευκολότερα. Πρόσεξε μόνο η τρύπα να είναι αρκετά μικρή.

Anonymous said...

Ευχαριστώ σκουμπρί!

vlammenos said...

Επίσης πολύ πολύ αραιά και πού ήρθε η ώρα για το Μεγάλο Καθάρισμα. Εγώ το κάνω περίπου κάθε 1 χρόνο.

-Αφού έχουμε καθαρίσει με το εργαλειάκι την πίπα, γεμίζουμε το μπολ περίπου μέχρι επάνω με μη-ιωδιούχο αλάτι(κάπου άκουσα οτι το κανονικό μπορεί και να διαβρώσει το ξύλο). Όπως και νά' χει, ακούγεται πιο ψαρωτικό το "μη-ιωδιούχο"

-Προσθέτουμε στο μπολ οινόπνευμα περίπου μέχρι να καλύψει όλο το αλάτι. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε πάρα πολύ να μην αφαιρεθούμε και ανάψουμε την πίπα.

-Περιμένουμε 8-9 ώρες(ή κάνουμε οτιδήποτε άλλο μέσα στο χρονικό περιθώριο).

-Αδειάζουμε και ζούμε την απίστευτη εμπειρία να ακουμπάμε απαλά με την ξύστρα στα τοιχώματα και να βγαίνει όλο το κάρβουνο. Ξαναβλέπουμε μετά από καιρό το ξύλο της πίπας!

-Χαμογελάμε.

-Καθαρίζουμε πολύ πολύ πολύ καλά και την αφήνουμε να αεριστεί. Υπάρχει η πιθανότητα για τα επόμενα 2-3 καπνίσματα να γευόμαστε ακόμα οινόπνευμα. Τίποτα το ανησυχητικό.

Αυτά.

Γείτων said...

"Σε αυτό το σημείο προσέχουμε πάρα πολύ να μην αφαιρεθούμε και ανάψουμε την πίπα"

Xaxaxaxa κορυφή!

Σκουμπρί said...

Στη θέση σου θα απέκρυπτα αυτές τις πληροφορίες αγαπητέ βλαμμένε.Περιέχουν πολλά σημεία που απαιτούν 'πολύ προσοχή' οπότε προβλέπω αυταναφλεγόμενους αναγνώστες...Ο γείτων ήδη το βρίσκει αστείο απ'ότι βλέπω..

Demetres said...

Πολύ ελπιδοφόρο στη γενιά (και στη χώρα) του πακέτου κακής ποιότητας βιομηχανοποιημένων τσιγάρων να συναντάς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν το κάπνισμα ως απόλαυση. Το να απολαμβάνεις ράθυμα την πίπα σου, ενώ ο περιβάλλων χώρος θαμπώνει από μυρωδικούς καπνούς, μόνο χαμένος χρόνος δεν είναι. Μόνο προσοχή στις συνταγές για στρωσίματα και καθάρισμα. Μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Smoke in peace, briar-brothers.

adams said...

Καμιά φορά κέγεται η πίπα από το κάπνισμα,γιατι γίνετε αυτό;
Και τι πρέπει να κάνουμαι για να την προφιλάξουμε;

Crux said...

Ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες! Μολις αποφασισα να αφησω πισω μου το καπνισμα "βιομηχανικων" τσιγαρων και να ασχοληθω με κατι (καπνισμα πιπας) που απο καιρο το ηθελα αλλα δεν το ειχα τολμησει. Εχω καποιες αποριες:
1: Το φιλτρο καθε ποτε ειναι καλο να το αλλαζουμε (καθε μερα ή ταχυτερα);
2: Ως πρωην καπνιστης τσιγαρων, δυσκολα αντιστεκομαι στον πειρασμο να την αναβω σε συχνοτητα τσιγαρου. Προφανως θα την καταστρεψω, μαζι και την απολαυση που προσφερει. Καποια λυση;

Anonymous said...

Γινεται να χρησιμοποιησω καπνό απο στριφτά τσιγάρα ? Και αν όχι μπορείς να μου προτηνεις εναν πολύ καλό καπνό πίπας ?

Anonymous said...

Οι συνταγές με (αλάτι,αλκοόλ,οινόπνευμα)κλπ είναι εντελώς ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΈΣ για μια πίπα!!!

Στην αχρησιμοποίητη μπορούμε να αλείψουμε το εσωτερικό του μπόλ με λίγο μέλι για να πιάσει ποιο γρήγορα κάρβουνο......

Την πίπα ΔΕΝ την καπνίζουμε πάνω από 2 φορές την ημέρα...το διάστημα από το πρώτο κάπνισμα μέχρι το επόμενο πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 ώρες.... και όταν την καπνίσουμε την αφήνουμε τουλάχιστον 5 μέρες να στεγνώσει....διαφορετικά την καταστρέψαμε..........

Στην πίπα δεν αφαιρούμε ποτέ όλο το κάρβουνο που έχει πιάσει....αφαιρούμε μόνο όταν περάσει το πάχος του κάρβουνου τα 1 η 2 χιλιοστά.....το κάρβουνο προστατεύει το ξύλο......

Όταν στρώνουμε μια πίπα δηλαδή το διάστημα μέχρι να πιάσει το πρώτο κάρβουνο καπνίζουμε σιγά-σιγά για να μην αναπτύξουμε μέσα στο μπόλ υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε το Ξύλο (μπόλ)!! Επίσης δεν χρησιμοποιούμε καπνό τσιγάρου διότι ο καπνός του τσιγάρου είναι λεπτοκομμένος με αποτέλεσμα να καίγεται γρήγορα....με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία.....με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε το μπόλ ........

Τα παραπάνω είναι κανόνας για να έχουμε της πίπες σε άριστη κατάσταση...για μια ζωή.....